Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ  ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ  ΠΙΕΡΙΑΣ


Ισόγειο: Αίθουσα εκδηλώσεων

1ος Όροφος: Βιβλιοθήκη Αίθουσα εκθέσεων 

2ος Όροφος: Διοικητικό Συμβούλιο 
                      Γραφείο Προέδρου 
                      Λογιστήριο 
                      Αρχείο 

3ος  Όροφος: ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΣΎΛΛΟΓΟΣ:
                       "ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΑΠΟ-ΔΡΑΣΗ ΠΙΕΡΙΑΣ"


---
Γνωριμία με το ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στην Πιερία ο τότε δραστήριος Μπεγιάζογλου Ιωάννης είχε την έμπνευση να ιδρύσει ένα όργανο για την διευκόλυνση της αποκαταστάσεως των προσφύγων. Έτσι το Νοέμβριο του 1923 ιδρύεται ο Σύλλογος με την επωνυμία Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας «Αλληλοβοήθεια». Ο Σύλλογος προσέφερε πολλά στους πρώτους Μικρασιάτες που προερχόταν από τα παράλια της Μικράς Ασίας κυρίως. Το 1924 ο Σύλλογος αγοράζει οικόπεδο στο κέντρο της Κατερίνης στο οποίο υπήρχε ένα οίκημα. Έτσι αποκτά ιδιόκτητη στέγη. Τα χρόνια πέρασαν και το 1927 αφού αποκαταστάθηκαν οι Μικρασιάτες και ο Σύλλογος ξεπλήρωσε τις υποχρεώσεις και σταματά τις εργασίες του. Για να μην χαθεί το οικόπεδο το τότε Διοικητικό Συμβούλιο μεταβιβάζει της κυριότητα του οικοπέδου στο Αγροτικό Λαϊκό Ταμείο που τα μέλη του ήταν κυρίως Μικρασιάτες.

Το 1975 επανιδρύθηκε από μερικούς φωτισμένους Μικρασιάτες από αγάπη για προσφορά και λαχτάρα για τα ιερά χώματα των αλησμόνητων Μικρασιατικών Πατρίδων.
Ο Σύλλογός μας σκοπό έχει να διατηρήσει άσβεστη τη δάδα της μνήμης, να κρατήσει ζωντανή την τεράστια Πολιτιστική μας κληρονομιά, να καλλιεργήσει τις παραδόσεις μας, να συμβάλλει στην πολιτιστική ανάπτυξη του Νομού μας και να κάνει τους νέους όχι μόνο να θυμούνται και ν’ αγαπούν τα άγια χώματα των αλησμόνητων πατρίδων, αλλά να τους θυμίζει πως δεν υπάρχουν περιθώρια και για άλλες ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ.
Το 1985 μετά από ενέργειες του τότε Διοικητικού Συμβουλίου ο Σύλλογος με Πρόεδρο τον κ. Κυριάκο Ζάραλη αποκτά το οικόπεδο που είχε παραχωρήσει στο τότε Αγροτικό Λαϊκό Ταμείο. Με μεγάλες προσπάθειες και την ηθική και υλική συμπαράσταση του Υπουργείου Πολιτισμού και των Μικρασιατών της Πιερίας τολμά και ξεκινά την ανέγερση του Πνευματικού Κέντρου Μικρασιατών Πιερίας. Έτσι τον Μάιο του 1990 εκδίδεται άδεια ανέγερσης οικοδομής και μετά από ένα χρόνο άρχισαν οι εργασίες.
Σήμερα βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης αφού υπολείπεται ακόμη τα οργανωθεί το Μουσείο. Έχει ολοκληρωθεί η αίθουσα διαλέξεων που βρίσκεται στο ισόγειο της οικοδομής. Η βιβλιοθήκη που απαριθμεί πάνω από 2.500 τόμους βιβλίων γενικού ενδιαφέροντος, και τα γραφεία της διοίκησης.
Εδώ και δέκα πέντε χρόνια εκδίδει δίμηνη εφημερίδα σε χίλια και πλέον φύλλα, για να ενημερώνει τα μέλη και τους φίλου. Οργανώνει διαλέξεις με θέματα όχι μόνο Μικρασιατικού περιεχομένου αλλά και άλλα γενικού ενδιαφέροντος. Κάθε χρόνο οργανώνει εκδήλωση προς τιμήν της Μικρασιάτισσας Πολύτεκνης Μητέρας, και συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος που οργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας. Οργανώνει εκδηλώσεις προς τιμήν των πρώτων Μικρασιατών που ήρθαν από τις αλησμόνητες πατρίδες. Συλλέγει μνήμες από την πρώτη και δεύτερη γενιά των Μικρασιατών όπως και διάφορα αντικείμενα τα οποία προορίζει να τα εκθέσει στο Μουσείο όταν σ’ αυτό ολοκληρωθούν οι εργασίες. Έχει εκδώσει βιβλίο με Μικρασιάτικες συνταγές με τίτλο « Γεύσεις από Μικρασιάτικη Παραδοσιακή Κουζίνα»
Εδώ και χρόνια ο Σύλλογος εκπαιδεύει δεκάδες παιδιά μαθαίνοντας τα τους παραδοσιακούς χορούς από πεπειραμένους δασκάλους. Με τον τρόπο αυτόν μεταλαμπαδεύει τους παραδοσιακούς χορούς στις νεότερες γενιές αλλά συγχρόνως προβάλλει αυτούς σε διάφορες εκδηλώσεις που οργανώνει αλλά και σε άλλες όταν αυτός προσκληθεί.
Ακόμη ο Σύλλογος οργάνωσε χορωδία από κυρίους και κυρίες με πολύ μεράκι για το τραγούδι. Συμμετέχει ενεργά σε κάθε πολιτιστική διοργάνωση του Νομού με την χορωδία και με τα χορευτικά του συγκροτήματα και κάνει αισθητή την παρουσία του και εκτός Νομού.Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2η ΠΑΝΕΛΛΗΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

2η Πανελλήνια Συνάντηση Μικρασιατικών Συλλόγων στην Κατερίνη το Σάββατο 30 Ιουνίου και την Κυριακή 1η Ιουλίου (ΑTLASTV )
Σάββατο 30 Ιουνίου 2018
 • Συνάντηση των Προέδρων των Συλλόγων, στο Πνευματικό Κέντρο του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας ( Κίου 2 και Σαρανταπόρου 17- Πλατεία Μικρασιατών) στις 15:00. Θα ακολουθήσει εισήγηση και τοποθέτηση επί σοβαρών θεμάτων που αφορούν τα Μικρασιάτικα Σωματεία όπως π.χ. α) Δημιουργία Μουσείου των Ελλήνων της Καθ΄ Ημάς Ανατολής στα Προσφυγικά της Λεωφ. Αλεξάνδρας. β) Επανασύσταση του καταργηθέντος Ταμείου Ανταλλάξιμης Περιουσίας και Αποκατάστασης Προσφύγων (Τ.Α.Π.Α.Π). γ) Δημιουργία Μουσείου που θα αφορά τον Ποντιακό και Μικρασιατικό Ελληνισμό στην Θεσσαλονίκη. Θα ακολουθήσει ψήφισμα από τους προέδρους επί των θεμάτων.
Στη συνέχεια ο Γεν. Γραμματέας του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου και Φίλων κ. Χαράλαμπος Χοτζάκογλου, θα απευθύνει χαιρετισμό και ολιγόλεπτη ομιλία, καθώς και πρόταση συνεργασίας με τους Συλλόγους.
Κατόπιν θα γίνει η ψηφοφ…

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Σας γνωστοποιούμε ότι οι αρχαιρεσίες που διεξήχθησαν επιτυχώς στο Πνευματικό Κέντρο του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ, την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018, ανέδειξαν νέο Διοικητικό Συμβούλιο.
Η συμμετοχή των μελών στην εκλογική διαδικασία ήταν ικανοποιητικά καλή. Το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο συνήλθε σε σώμα και ορίστηκαν τα μέλη του στις αντίστοιχες θέσεις ως εξής:
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ:
Πρόεδρος: Μπογιατζής Αναστάσιος του Νικολάου
Αντιπρόεδρος Α΄: Πλετσκοπούλου Περιστέρα του Σταύρου
Αντιπρόεδρος Β΄: Σεφεριάδου Όλγα του Γεωργίου
Γενική Γραμματέας: Χατζηκωνσταντίνου Βαλεντίνα του Παύλου
Ταμίας: Τσουπλή-Βασιαλειάδου Αναστασία του Τριάδος
Έφορος Δημοσίων Σχέσεων: Σπυριδοπούλου Θεοδώρα του Δαμιανού
Έφορος χορευτικών και χορωδίας: Πετρίδου Χριστίνα του Αναστασίου
Έφορος Μουσείου και Βιβλιοθήκης: Γελαστοπούλου Ελένη του Αλεξάνδρου
Έφορος Κτηρίου: Τσιγκαρόπουλος Ευάγγελος του Δημητρίου
ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:
Πρόεδρος: Φωκαΐδης Προκό…
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΤΗΣΙΟ ΧΟΡΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ σας καλεί στον ετήσιο χορό του, που διοργανώνει το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 20:30 μ.μ. στην αίθουσα «ΠΙΕΡΙΔΑ» στην επαρχ. Οδό Κατερίνης- Νέας Εφέσου.
Το Μουσικό σχήμα που επιλέξαμε, θα μας κρατήσει συντροφιά με Μικρασιάτικους σκοπούς, αλλά και τραγούδια από όλη την Ελλάδα. Σας Περιμένουμε!