Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ
Κίου 2 & Σαρανταπόρου 17 - 601 00 ΚΑΤΕΡΙΝΗ Τηλέφωνο 2351. 028674 Fax 2351.028542 e- mail: m-asia@otenet gr
Αρ. Πρωτ 208
Κατερίνη 28 Σεπτεμβρίου 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ
Ο Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας, ανακοινώνει ότι το πρωί της Κυριακής 27 Σεπτεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκαν στην Κατερίνη, οι φετινές εκδηλώσεις για την ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος. Εφέτος συμπληρώθηκαν 93 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης.
Στις 10:00 π.μ και στον Καθεδρικό Ι. Ναό Θείας Αναλήψεως, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση ιερουργούντος του Πανοσ. Αρχιμ. Βαρνάβα Λεοντιάδη, Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως μας.
Στην συνέχεια εκφωνήθηκε ομιλία σχετική με την ημέρα από την συγγραφέα κ. Γεωργία Κακαλοπούλου εκ μέρους των Μικρασιατών
Συλλόγων της Πιερίας.

Στις 10:30 π.μ πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο χώρο του Μνημείου της Πλατείας Ελευθερίας από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, από τον Εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, από την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, τον Ανώτερο Στρατιωτικό Διοικητή Π.Ε Πιερίας, τον εκπρόσωπο του Δημάρχου Κατερίνης, τον Αστυνομικό Δ/ντή Π.Ε Πιερίας, το Διοικητή της Πυροσβεστικής και το Λιμενάρχη Σκάλας Κατερίνης. Επίσης στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι Προσφυγικών συλλόγων, κομμάτων, τοπικών συλλόγων και φορέων.
Στις 11:00π.μ. η ώρα ακολούθησε εκδήλωση για την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στον εκθεσιακό χώρο της Αστικής Σχολής (πρώην 1ο Δημοτικό Σχολείο)
Σύντομους Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου, η βουλευτής κ. Μπέτυ Σκούφα καθώς και ο πρόεδρος των Μικρασιατών Πιερίας κ. Αναστάσιος Μπογιατζής, εκπροσωπώντας όλους Μικρασιατικούς Συλλόγους. Στον ολιγόλεπτο αλλά, μεστό λόγο του τόνισε μεταξύ άλλων, πως το αίτημα της αναγνώρισης της ιστορικής πραγματικότητας παραμένει ως σήμερα.
Ακολούθησαν Παραδοσιακά Μικρασιατικά τραγούδια από τις χορωδίες του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Εφέσου ο «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ» καθώς και ολιγόλεπτη μουσικοθεατρική παράσταση.
Στην κατάμεστη και συγκινησιακά φορτισμένη αίθουσα της Αστικής Σχολής, σε μια μοναδική σύμπραξη των χορωδιών Μικρασιατών Ν. Εφέσου «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ» και Μικρασιατών Πιερίας, υπό τη σκηνοθετική και μουσική διεύθυνση της κ. Μαρίκας Φωτοπούλου, δόθηκε μουσικοθεατρική παράσταση, με επίκεντρο τον μονόλογο «Θυμάται μια μικρασιάτισσα μάνα».

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στις 19:30μ.μ με την παρουσίαση χορευτικών τμημάτων στην Πλατεία Ελευθερίας.
Στην Μουσικοχορευτική εκδήλωση παρακολουθήσαμε χορούς από τη Μικρά Ασία, από τα χορευτικά τμήματα Προσφυγικών Συλλόγων:
• Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας
• Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Εφέσου ο «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ»
• Πολιτιστικός Σύλλογος Κονταριώτισσας «ΠΙΕΡΕΣ»
Την διεύθυνση της παραδοσιακής ορχήστρας είχε ο κ. Νίκος Πατρής, ενώ την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας κ. Δώρα Σπυριδοπούλου.
Παράλληλα στον χώρο της πλατείας Ελευθερίας, υπήρχε Έκθεση Φωτογραφίας αφιερωμένη στη Μικρασιατική Καταστροφή, από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Μικρασιατών Πιερίας και Μικρασιατών Ν. Εφέσου ο «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ»
Συνδιοργανωτές των φετινών εκδηλώσεων ήταν: η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, ο Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ν .Εφέσου «ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κονταριώτισσας «ΠΙΕΡΕΣ» και ο Μορφωτικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Παραλίας,
Ο Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας με βαθειά συγκίνηση θα ήθελε να συγχαρεί και να ευχαριστήσει τους Συνδιοργανωτές και όλους όσους συμμετείχαν και εργάστηκαν για την πραγματοποίηση των φετινών εκδηλώσεων.
Από το Διοικητικό Συμβούλιο
Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Βαλεντίνα Χατζηκωνσταντίνου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΤΗΣΙΟ ΧΟΡΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ σας καλεί στον ετήσιο χορό του, που διοργανώνει το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 20:30 μ.μ. στην αίθουσα «ΠΙΕΡΙΔΑ» στην επαρχ. Οδό Κατερίνης- Νέας Εφέσου. Το Μουσικό σχήμα που επιλέξαμε, θα μας κρατήσει συντροφιά με Μικρασιάτικους σκοπούς, αλλά και τραγούδια από όλη την Ελλάδα. Σας Περιμένουμε!

Δυναμική η συμμετοχή του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ στις εκδηλώσεις Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας

Η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης, τιμής και χρέους. Αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά αυτή, τιμήσαμε στην πράξη, τη μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, που έπεσαν θύματα μιας απάνθρωπης εθνοκάθαρσης. Στην Κατερίνη οι Ποντιακοί Σύλλογοι του Ν. Πιερίας, καθώς και αντιπροσωπείες άλλων Πολιτιστικών Συλλόγων και τοπικών φορέων, τίμησαν την 19η Μαΐου Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποιώντας τις εξής εκδηλώσεις: Τελέσθηκε... επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Θείας Αναλήψεως Κατερίνης και ακολούθησε ομιλία εκπροσώπου Ποντιακών Συλλόγων νομού Πιερίας. Στη συνέχεια ακολούθησε πομπή από αντιπροσωπείες Συλλόγων και πλήθος κόσμου προς την Πλατεία Γενοκτονίας στην οδό 19ης Μαΐου για την κατάθεση στεφάνων. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή Ποντιακών Συλλόγων και όχι μόνο, τοπικών φορέων και πλήθος κόσμου παρευρέθησαν στην τελετή. Κατά την τελετή την Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, δυναμική ήταν η συμμετοχή στις εκδηλώσεις, αντιπροσωπείας τ...

ΔΙΑΛΕΞΗ «Τα Κούλα της καρδιάς μας: η ιστορία μιας σφριγηλής ελληνικής κοινότητας στα βάθη της Μικρασίας»

Ο Οργανισμός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης και ο Σύλλογος Μικρασιατών Πιεριας διοργανώνουν διάλεξη την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 11,30π.μ. στην αίθουσα του ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΎ ΚΈΝΤΡΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ κατά την οποία ο φιλόλογος Θοδωρής Κοντάρας, μελετητής του Μικρασιατικού Ελληνισμού, θα μιλήσει με θέμα «Τα Κούλα της καρδιάς μας: Η ιστορία μιας σφριγηλής ελληνικής κοινότητας στα βάθη της Μικρασίας». Ταυτόχρονα θα προβληθούν σπάνιες διαφάνειες και φωτογραφικό υλικό από το μικρασιατικό αρχείο του ομιλητή. Τα Κούλα, άγνωστα σήμερα στο ευρύ κοινό, υπήρξαν μια σφριγηλή ελληνική κοινότητα ανάμεσα στη Σμύρνη και στο Ουσάκ, περίπου 150 χλμ. μακριά από τη θάλασσα. Πιθανολογείται ότι βρίσκονται στη θέση της βυζαντινήςΚολόης, σπουδαίας επαρχιακής πόλης της Δυτικής Μικρασίας, που συνδέθηκε στενά με την ένδοξη Φιλαδέλφεια.